Hvad er en sauna

En sauna er et lille rum eller hus specielt designet til at indeholde et varmt og tørt miljø, hvori man kan sidde helt eller delvis nøgen. Temperaturen i en sauna er over 80° C. Dette hjælper en person til at slappe af og til at svede. Nogle mennesker mener at, det at svede kraftigt hjælper til at få fjernet giftstoffer fra kroppen. Ud over dette menes det også, at udsættelsen af hud for varme stimulerer produktionen af hvide blodlegemer og dermed styrker immunforsvaret.

Ordet sauna kommer fra finsk, og den finske form for sauna er også den mest velkendte, men mange kulturer har varianter, som er tæt på den finske. Disse er blandt andet den nordamerikanske sweat lodge, den tyrkiske hamam, romernes thermae, mayaernes temescal og den russiske banja. På tysk og nederlandsk kalder offentlige saunaer sig ofte thermen.

Saunaer findes som regel i forbindelse med andre badefaciliteter, som f.eks. en svømmehal, en sportshal eller et fitnesscenter. Den er typisk konstrueret sådan, at flere mennesker kan sidde i den, og dermed kan den også bruges i social sammenhæng. Om folk i saunaen er fuldstændig eller kun delvis nøgne, og om de to køn holdes adskilte eller ikke, afhænger for en stor del af nationale traditioner. Generelt er man mest liberal i Skandinavien og Tyskland og mere restriktiv i romanske lande og USA.

De saunaer, man oplever i Danmark, er alle opvarmet med en elektrisk ovn. Nogle saunaentusiaster foretrækker imidlertid en brændefyret saunaovn, hvor duften af røg og det knitrende brænde tilfører saunabadet noget helt specielt.

Kilde: Wikipedia